Swiss premium oral careSwiss premium oral care

Kies uw land Nederland Nederland
Gratis verzending voor bestellingen boven € 40
Levering tussen 3 en 4 werkdagen
Veilig betalen met 3D Secure

Hoe vaak moet je je tandenborstel vervangen?

Als de shampoo of tandpasta op is, weet je dat het tijd is om nieuwe te kopen. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om een nieuwe tandenborstel te kopen?

min read
Mar 2020
https://curaprox.nl/blog/post/hoe-vaak-moet-je-je-tandenborstel-vervangen
min read
Mar 2020
https://curaprox.nl/blog/post/hoe-vaak-moet-je-je-tandenborstel-vervangen

Introductie

Vervang regelmatig je tandenborstel

We zullen je vertellen hoe vaak je dit belangrijke toiletartikel zou moeten vervangen om er zeker van te zijn dat er geen onnodige problemen ontstaan in je mond of met je algehele gezondheid.

Een tandenborstel is een instrument voor gebitsreiniging dat maximaal drie maanden gebruikt zou moeten worden, al negeren veel van ons dit simpele advies. Er zijn twee belangrijke redenen om je tandenborstel regelmatig te vervangen: ten eerste, als gevolg van mechanische slijtage. De borstelharen beginnen door te buigen, wat na verloop van tijd zal leiden tot onvoldoende verwijdering van tandplak. De tweede reden is de snelle opbouw van bacteriën, die sneller neigen te groeien in vochtige omgevingen.

Stap één

Spoel het iedere keer uit en laat het drogen

Het is ook belangrijk om na ieder gebruik je tandenborstel onder stromend water af te spoelen en het rechtop te laten drogen.

Het is niet nodig om een beschermhoes op de tandenborstel te zetten; deze kleine plastic hoesjes zijn slechts bedoeld voor bescherming tijdens transport. Als je je borstel de hele tijd bedekt houdt, kan dit leiden tot de groei van enorme hoeveelheden bacteriën op de hoes zelf. Daar komt nog bij dat een hoes voorkomt dat de borstelharen goed kunnen opdrogen, waardoor vocht niet kan ontsnappen en de ideale omgeving ontstaan voor bacteriën om te floreren. 

Laat je borstel rechtop drogen

Stap twee

Tekenen van slijtage op je tandenborstel

Het kan zijn dat je je tanden te hard poetst

Het lijkt logisch dat tandenborstels met een groter aantal borstelharen, zoals de Curaprox borstels, sneller verslijten. Dit is echter niet zo. Zelfs deze ultrafijne borstelharen zijn ontworpen en getest om, bij dagelijks gebruik, tanden gezond te houden gedurende drie maanden.

Als de borstelharen rafelig zijn en de vezels al na een paar dagen of weken gebogen zijn, kan het zijn dat je iets verkeerd doet. Een tandenborstel die te snel slijt, is vaak het gevolg van te veel druk uitoefenen tijdens het poetsen - wat weer het gevolg is van een verkeerde poetstechniek.

Teveel druk of een slechte poetstechniek

Om helemaal zeker te zijn, kun je het beste de tips voor het correcte gebruik van de tandenborstel lezen, om zo te voorkomen dat het te snel verslijt of mogelijk zelfs je tanden en tandvlees beschadigt. Je kunt ook bij je tandarts of mondhygiënist informeren naar het juiste gebruik van een tandenborstel.

Stap drie

Vervang je tandenborstel na een ziekte

Als je je onlangs niet zo lekker hebt gevoeld, is het een goed idee om je tandenborstel te vervangen - zelfs als het nog in goede staat lijkt te zijn. Je tandenborstel zou eigenlijk altijd direct na het herstel van een virale of bacteriële infectie vervangen moeten worden. Of je nu ‘slechts’ last hebt gehad van een ordinaire verkoudheid of een andere besmettelijke ziekte, aarzel niet om een nieuwe tandenborstel aan te schaffen.

Gooi je tandenborstel weg na een ziekte

Drie dingen om te onthouden

Een versleten tandenborstel zal je tanden niet zo effectief reinigen.

1. Vervang je tandenborstel ongeveer eens per drie maanden om gebogen borstelharen en de opbouw van bacteriën te voorkomen.

2. Zet niet teveel kracht. Een tandenborstel verslijt vaak te snel als het gevolg van teveel druk tijdens het poetsen of een slechte poetstechniek.

3. Vervang je tandenborstel direct na een ziekte. Het is een goed idee om een nieuwe te halen na een ordinaire verkoudheid of een andere besmettelijke ziekte. Als je dit niet doet, kan de ziekte terugkeren - met dank aan je tandenborstel.

https://curaprox.nl/blog/post/hoe-vaak-moet-je-je-tandenborstel-vervangen